Tips Ivf Untuk Pasangan Yang Tidak Dapat Kehamilan Malaysia

Pada masa lalu, kalau wanita tidak dapat hamil, mereka akan terima seadanya. Tetapi, pasangan moden di bagi akan beberapa pilihan untuk mendapatkan kesuburan. Salah satu adalah rawatan persenyawaan IVF.

Rawatan ini adalah persenyawaan telur di luar badan dengan sperma yang diambil dari lelaki dan telur dari wanita. Selepas harga IVF di Malaysia, telur akan dimasukkan sperma bersama-sama, menyewakan dan membentuk embrio yang baru. Pada akhirnya, embrio tersebut akan dimasukkan semula ke dalam badan wanita. Iaitu rawatan persenyawaan IVF Malaysia ini.

ivf malaysia

Sesiapa Yang Sesuai Untuk Rawatan Ini?

Salah satu faktor yang membentuk klinik rawatan kesuburan terbaik di Malaysia ini menjadi terkenal adalah terlalu banyak pasangan yang tidak dapat kesuburan selepas membicarakan masa yang lama. Untuk itu, gangguan seperti ovulasi, kegagalan ovari pramatang adalah faktor yang boleh menyebabkan pengangguran persenyawaan telur. 

Rawatan IVF juga sesuai untuk wanita yang mempunyai pengikatan tiub. Mula dengan proses ini, wanita akan menjalankan terapi hormon. Terapi hormon ini adalah untuk merangsang pembentukan beberapa folikek dalam ovari wanita.

Apa itu IVF? Folikek akan dikumpulkan selepas matang, disenyawakan dalam tabung uji. Akhirnya, selepas embrio terbentuk, salah satu akan memindah ke dalam rahim melalui faraj wanita. 

Apa Menjadi Selepas Berjaya?

Dalam pengalaman IVF bisa, beberapa embrio akan didapati untuk memindah ke dalam rahim. Ini ialah untuk meningkatkan peluang konsesi. Namun, peluang kehamilan kembar juga meningkat, ini akan menjadi bahaya untuk ibu dan bayi.

Dengan kes ini, proses IVF berjaya merendahkan risiko memerlu janin untuk mengurangkan. Memandangkan pengurangan janin telah menjadi pilihan yang sukar untuk pasangan. Bagi dari segi etika dan emosi, ini adalah cadangan untuk embrio ini. Jadi, banyak pasangan akan memilih hanya satu embrio sahaja. Yang lain tertinggal boleh dibekukan untuk kegunaan kemudian hari.

rawatan kesuburan

Keburukan Ivf Yang Anda Perlu Berfaham

IVF adalah peluang untuk meningkatkan risko beberapa komplikasi seperti kelahiran berganda. Selain itu, peningkatan risko untuk kehamilan di luar rahim. Kerana di mana embrio melekat dalam tiub falipio atau dalam ruang abdomen. Dengan itu, proses akan menjadi lebih berkemungkinan jika wanita perlu mengalami masalah yang melibatkan tiub falopio. 

Paling teruknya, bayi yang dilahirkan akan ada komplikasi seperti kecacatan. Ini adalah kerana jika wanita hamil melalui kaedah IVF. Tetapi, masalah ini berlaku dengan peratusan yang rendah. Lebih banyak kajian diperlukan untuk doktor untuk memastikan di antara rawatan kesuburan dan kecacatan semasa lahir.  Walaupun rawatan terdapat beberapa risiko yang amat teruk, ramai pasangan masih berjaya hamil dan melahirkan bayi yang terlihat dengan rawatan ini. 

Pasangan Yang Memilih Ivf

Untuk lelaki dalam pasangan yang tidak dapat kesuburan. Biasanya masalah adalah di sperma dan fungsinya terjejas. Bagi contohnya adalah sperma yang tidak normal. Sperma yang tidak normal adalah seperti rendah kepekatan sperma, kelemahan sperma atau saiz sel sperma yang tidak jejas. Jika adalah satu masalah sperma, sebaiknya pasangan jumpa dengan pakar untuk menentukan masalah sebenar sebelum melalukan IVF.

Untuk wanita juga. Terdapat beberapa syarat tertentu yang boleh mempengaruhi pilihan anda untuk rawatan ini. Gangguan terdapat seperti kerosakan tiub, ovulasi, kegagalan ovari pramatang. Selepas itu adalah endometriosis yang boleh memggangu persenyawaan telur.

klinik kesuburan

Proses Ivf Adalah Macam Mana?

Wanita akan bermula proses rawatan dengan mendapatkan gonadotrofin untuk sekitar 12 hari. Ubatan ini membantu ovari menghasilkan lebih banyak telur. Pasangan juga boleh memeriksa ovari dan ujian darah untuk memeriksa tahan hormon. Proses ini adalah dikenal super ovulation.

Selepas itu adalah proses pengumpulan telur. Ovari akan mengeluarkan telur yang melalui pembedahan aspirasi folikek. Dengan penggunaan ultrabunyi, jarum akan dimasukkan melalui faraj ke dalam ovari untuk mengandungi telur. Dan sedutan menarik keluar telur dan satu cecair pada satu masa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *